Dacă ești unul dintre cei care dețin o diplomă alături de vaste cunoștințe în domeniul IT și cauți un loc de muncă, ai șanse mari de a fi angajat chiar în primele zile după aplicare. Trebuie să știi însă să faci alegerea potrivită, astfel încât să alegi jobul cel mai bun pentru tine.

Nu te lăsa influențat de denumirea poziției pe care urmează să o ocupi

Multe companii folosesc această strategie pentru a atrage angajați cât mai valoroși, iar de cele mai multe ori titlul unui anunț de loc de muncă nu e ceea ce pare. Înainte de a aplica pentru locul de muncă respectiv citește cu atenție profilul jobului sau cere informații cu privire la ce urmează să faci și asigură-te că este ceea ce îți dorești.

Alege cu grijă compania la care vrei să te angajezi

Fiind o meserie atât de căutată, fiecare industrie îți va face oferte peste oferte, însă nu e același lucru să operezi pentru o companie care rezolvă problemele utilizatorilor Linux sau pentru una care vinde îmbrăcăminte online. Utilizează-ți competențele numai în cadrul unei industrii care se potrivește cel mai bine cu aptitudinile și preferințele tale.

Adresează-i angajatorului atâtea întrebări cât este nevoie 

Trebuie sa faci asta pentru a nu te trezi mai târziu că ți se cere să faci ceva la care fie nu te descurci, fie nu te încântă. Dacă în profilul jobului sau în cadrul interviului ți se va spune că trebuie să îndeplinești “diverse sarcini din domeniul IT”, stabilește cu angajatorul ce ești dispus să faci și ce nu.

Cea mai bună parte a domeniului de muncă IT este faptul că angajatorii consideră pregătirea din cadrul facultății corespunzătoare cerințelor lor. Prin urmare, proaspăt absolvenții care nu au mai avut un job înainte nu vor întâmpina nicio problemă atunci când vine vorba de angajare.

Munceste de acasa

În plus, poți să muncești oricând de acasă! Deplasarea la locul la muncă, biroul inconfortabil sau șefii stresanți nu mai sunt o problemă pentru specialiștii IT. Aceștia pot alege oricând să muncească de acasă, fie ca angajați ai anumitor companii ce acceptă acest tip de muncă, fie ca freelanceri sau liberi profesioniști. Va trebui însă să știi să îți organizezi eficient timpul și să îți alegi singur proprii clienți, lucruri ce în realitate sunt mai dificile decât par.

Vorbeste cu angajatorul

Indiferent de cum alegi să muncești, spune-i angajatorului tot ce știi să faci. Dacă mai deții și alte cunoștințe în afară de cele necesare pentru obținerea unui anumit job, nu le păstra ascunse – nu se știe niciodată când acestea te pot ajuta să fii angajat în locul unui alt candidat care nu are aptitudinile respective.

Așadar, nu e un secret faptul că găsirea unui loc de muncă în domeniul IT nu reprezintă deloc o problemă pentru specialiștii în domeniu, însă alegerea jobului potrivit poate să fie o adevărată provocare atunci când deții vaste cunoștințe și nu știi pe care să le exploatezi.