Asa cum ii spune si denumirea, Work and Travel, adica luat ad litteram, “Munceste si calatoreste” este un program de schimb cultural oferit de unele tari pentru studentii care doresc sa munceasca in vacanta universitara de vara. Asadar, pentru a putea sa va inregistrati in acest program trebuie sa fiti student, sa doriti sa munciti in vacanta de vara si sa vorbiti limba engleza/franceza. Printre tarile care ofera acest program se numara Grecia, Cipru, Spania, Franta, UK, Canada, dar cea mai cautata tara de catre studenti este SUA.

In Europa, programul se desfasoara pe o durata de minim 3 luni, maxim 6 luni de zile, iar in Statele Unite ale Americii contractul este de 4 luni.

Ce trebuie sa faci ca sa aplici pentru acest program?

In primul rand sa te interesezi ce agentii de recrutare deruleaza aceste programe – acest lucru e usor pentru ca e plin internetul cu anunturi de genul acesta.

Dupa ce ai ales agentia care se potriveste cel mai bine cu cerintele tale, trebuie sa faci un dosar cu actele cerute de agentie. De obicei, se cere copia de buletin, adeverinta ca esti student, poze si CV-ul in limba engleza.

Dupa depunerea dosarului, veti avea de trecut un interviu fie direct cu angajatorul, fie cu agentia de recrutare si abia dupa ce sunteti acceptat se semneaza contractul de munca si va puteti face bagajele sa plecati.

In ceea ce priveste SUA, mai aveti de obtinut viza inainte de a pleca din tara. Pentru aceasta, trebuie sa va prezentati la un alt interviu, la Ambasada SUA, cu un dosar separat care trebuie sa contina urmatoarele:

  • pasaport valabil cel putin pana la intoarcerea in tara
  • adeverinta de student
  • foaia matricola semnata si stampilata de catre universitate
  • chitanta care atesta ca ati platit taxa de viza
  • contractul de munca
  • un formular online tip - DS160
  • o fotografie tip care trebuie sa respecte specificatiile impuse de ambasada

Joburile in programul Work and Travel sunt in general in domeniul Hospitality, in Hoteluri, resorturi, Spa-uri, parcuri de distractii sau in domeniul vanzarilor, in mall-uri la parfumerii, bijurerii sau fast food.

Programul normal este de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, insa de multe ori se sta si ore suplimentare, chiar si in week-end. In America, multi studenti isi iau si un al doilea loc de munca, chiar si part time.

Salariile cu programul Work and Travel incep de la 400 de Euro, in Europa, unde cazarea si masa este gratuita si respectiv aprox. 1300 dolari pe luna in State; la aceste sume se adauga si bacsisul. La sfarsitul programului poti obtine o adeverinta de practica sau o recomandare de la angajator.

Indiferent de tara in care alegi sa mergi prin programul Work and Travel, trebuie sa mergi deschis la noi oportunitati, sa te astepti ca vei intampina dificultati, ca poti ajunge sa lucrezi si 14 ore dar in special vei vedea avantajele unui astfel de program si anume imbunatatirea limbii straine, crearea de noi prietenii sau acumularea de experienta.